Met de introductie van de MR-linac en Varian’s Ethos is de implementatie van online planadaptatie (OA) in fotonen radiotherapie aanzienlijk versneld. De voordelen van OA liggen voornamelijk in het verbeteren van de dekking van het doelgebied, het verlagen van de dosis in de organs at risk (OAR), en het bestralen van moeilijk bereikbare laesies.
Voor OA is een snelle, efficiënte workflow van belang omdat de planadaptatie moet zijn afgerond, en de bestraling moet zijn afgegeven, voordat de anatomie van de patiënt verandert. Dit is de reden waarom de klinische introductie van OA in protonentherapie nog beperkt is. Door lange optimalisatietijden en een gebrek aan automatisering neemt de workflow te veel tijd in beslag. OA is echter essentieel om de impact van dagelijkse anatomische variaties op de dosisverdeling te minimaliseren. Protonen zijn veel gevoeliger voor veranderingen in dichtheid in het bundelpad dan fotonen. Protonen stoppen op een specifiek punt in het lichaam, afhankelijk van hun energie, en geven daar het grootste deel van de dosis af in de Bragg Peak. Een verschuiving van de positie van de Bragg Peak kan leiden tot onderdosering van het doelgebied of overdosering van de OAR.
Er zijn nog verschillende uitdagingen die opgelost moeten worden voordat OA binnen de protonentherapie kan worden geïmplementeerd.